Fűszeres levek
Néha megunjuk a már megszokott gyümölcslevek ízét. Vágyunk a különlegességekre. Egy téli estén milyen jó, ha megcsap minket például egy fűszeres birslé illata. Ezeknek a különleges gyümölcsleveknek általában almalé az alapjuk. Érdemes nekifogni, és ilyen téli különlegességeket készíteni!
Vegyünk elő egy almalét (a www.haziszorp.hu oldalon vásárolható!) A lábasba beletöltünk 2 litert! Veszünk egy gyömbért, belereszeljük. Tört fahéjat is szórjunk a lébe, majd ízlés szerint érdemes mézzel édesíteni. Érdemes egyéni combokat is kitalálni például csillagánizzsal. Ha egy kis levendulaszörpöt is beleteszünk, akkor még különlegesebb íz világot érünk el.
Fantasztikusan finom!
Milyen fűszert érdemes használnunk?
A fahéjat feltétlenül! Nem csupán finom, de fertőtlenítő hatóanyagokat is tartalmaz. Gyakran tanácsolják gyomor- és bélfertőz esetén. A fahéj antibakteriális, szélhajtó, görcsoldó hatású is egyben. Emésztési zavarokra ajánlott. De a fahéjas gyümölcslé illata is nagyon kellemes, semlegesíti a kellemetlen szagokat.
A másik fűszer, amit feltétlenül tegyünk bele, az a szegfűszeg. Gyulladáscsökkentő a benne található eugenol vegyület, sőt az egyik leghatékonyabb! Olyan flavonoidokat és antioxidánsokat tartalmaz, melyek szintén erős gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek. Enyhíti az émelygést, hányingert.
Téli gyerek – bólének is nevezhetjük ezt az italt. Van, aki alkoholt tesz ebbe az italba. Mindegyik gyümölcsléhez a maga pálinkáját javasolunk, a birslevünkhöz birsből készült házi pálinka a legjobb!
Egészségünkre!