Málnaszörp recept házilag
Hozzávalók:
10 kg málna
5 kg cukor
1 teáskanál citromsav

A finom málnaszörp egyik alapja az, hogy a málnát átválogatjuk. Nem lényeges, hogy szépek legyenek a szemek, az azonban fontos, hogy ne legyenek benne rothadt szemek. Azokat ki kell szedni az összegyűjtött vagy vásárolt gyümölcsből.
Eztán következik a mosás. Ha pasztőrözzük a gyümölcsszörpöt, akkor nem feltétlen szükséges megmosni a málnát. Ez a gyümölcs ugyanis annyira könnyen szétmállik, hogy az áztatás egyáltalán nem tesz jót neki. Egy tálba öntsük bele a málnát, és turmixszoljuk össze, majd szórjuk rá a cukrot. Ezután állni hagyjuk a keveréket. Ha napközben arra járunk, érdemes egyet-egyet kavarintani a tálban. Így jobban ereszti a levét. Ezek után a pépet beleöntjük egy szitába vagy szűrőedénybe, és hagyjuk lecsöpögni. Érdemes belőle kivenni annyit, amennyit gyorsan el akarunk fogyasztani, mert jobb, ha nem hevítjük fel.
Hogyan áll el a málnaszörp?
A málnaszörpnek azt a részét, amit hosszú távon akarunk fogyasztani, azt sajnos pasztőrözni kell. Mi inkább javasoljuk a melegítéses eljárást, mint a tartósítószer hozzáadását.
Sajnos azonban vagy egyikre, vagy másikra szükségünk lesz, ha üvegekben szeretnénk eltárolni télire a jó málnaszörpöt. Érdemes egy kevés citromsavat beletenni a pépbe, ezáltal a szörp PH értéke emelkedik, és a színét is jobban megőrzi.
Az átszűrt málnaszörpöt minél gyorsabban hevítsük 80 fokra, majd öntsük bele az üvegekbe úgy, hogy egészen legyenek tele, tehát szinte ne kerüljön fölé levegő. Ezután jól zárjuk le a palackokat, és egy kis időre fordítsuk fejjel lefelé, hogy a kupak is felhevüljön, ezáltal a baktériumok ott is elpusztuljanak.
A végén az üvegeket ki kell dunsztolni. Erre a legjobb módszer a következő: Egy nagy fazékba tesszük az üvegeket, alájuk újságpapírt, hogy nehogy szétrepedjenek, és egy fél óráig forraljuk. A végén hagyjuk, hogy a fazék a fedő alatt magától kihűljön. Ha a kupakok behorpadnak, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az üveg jól zárt, és nem fog elromlani a málnaszörpünk. Nagyon finom ez a szörp palacsintára!
A málnaszörpöt lehet bodzával is fűszerezni, így még különlegesebb íz világot kapunk.